Ben jij op de hoogte van bijkomende kosten bij de aankoop van een woning?

Bij het kopen van een woning komen naast de vraagprijs veel extra kosten kijken, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Wil je verrassingen voorkomen? De adviseurs van Rivez-Zuiderhuis helpen je graag met persoonlijk advies.

Tijd
January 10, 2025

Bij de aankoop van een woning zijn er vaak meer kosten dan alleen de vraagprijs van het huis. Denk bijvoorbeeld aan overdrachtsbelasting, notariskosten en andere bijkomende uitgaven. Veel huizenkopers realiseren zich pas later hoeveel extra kosten erbij komen kijken. Wil jij goed voorbereid zijn en geen onverwachte kosten tegenkomen? Wij helpen je graag om precies te weten waar je aan toe bent!

Wat zijn de “kosten koper” (k.k.)?

De term "kosten koper" betekent dat je naast de koopsom van het huis ook verantwoordelijk bent voor verschillende bijkomende kosten. Dit omvat verplichte kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten, maar ook extra uitgaven zoals een taxatie of de inzet van een makelaar. Bij nieuwbouwwoningen betaal je vaak "vrij op naam" (v.o.n.), wat betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Essentiële kosten bij een koopwoning

Bij de aanvraag van een hypotheek kun je doorgaans maar 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat de bijkomende kosten zelf betaald moeten worden. De belangrijkste verplichte kosten bij een koopwoning zijn:

• Overdrachtsbelasting

Bij de overdracht van de woning betaal je 2% van de koopprijs als overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een huis onder de 525.000 euro (in 2025)? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting, wat flink scheelt.

• Notariskosten

Een notaris is nodig om de eigendomsoverdracht officieel vast te leggen. De kosten voor een hypotheekakte liggen tussen de 800 en 1.200 euro, en voor de overdrachtsakte tussen de 800 en 1.600 euro

Aanvullende kosten bij koopwoningen

Naast de verplichte kosten kunnen er extra uitgaven zijn die je niet mag vergeten. De belangrijkste aanvullende kosten bij koopwoningen zijn:

• Taxatiekosten

Voor de aanvraag van een hypotheek is een taxatie vaak verplicht. De kosten hiervoor variëren van 95 tot 850 euro, afhankelijk van de taxatiewijze.

• NHG-kosten

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid voor zowel de bank als de koper. De premie bedraagt 0,4% van de koopsom in 2025, en kan helpen bij het verkrijgen van een lagere rente.

• Waarborgsom of bankgarantie

De waarborgsom bedraagt meestal 10% van de koopprijs. Heb je dit bedrag niet beschikbaar? Dan kun je een bankgarantie regelen via je hypotheekadviseur, wat ongeveer 0,1% van de koopsom kost.

• Aankoopmakelaar

De kosten voor een aankoopmakelaar variëren, maar liggen meestal tussen 1% en 2,5% van de koopsom.

• Bouwtechnische keuring

Bij oudere woningen is een bouwtechnische keuring vaak een goed idee. De kosten hiervan liggen tussen 350 en 600 euro, maar kunnen je veel toekomstige kosten besparen.

• Hypotheekadvies- en bemiddelingskosten

De kosten voor hypotheekadvies liggen tussen de 2.600 en 2.750 euro, afhankelijk van de adviseur.

Kosten die aftrekbaar zijn

Gelukkig zijn sommige kosten aftrekbaar bij je belastingaangifte, wat je flink kan helpen:

• Bemiddelingskosten voor de hypotheek

• Een deel van de notariskosten voor de hypotheekakte

• Taxatiekosten (indien noodzakelijk voor de hypotheek)

• NHG-aanvraagkosten

Bij Rivez-Zuiderhuis helpen we je graag met persoonlijk advies!

Het kopen van een woning is een spannende stap. Niet iedereen is zich bewust van de bijkomende kosten als het gaat om een koopwoning. Wij zorgen ervoor dat jij goed voorbereid bent en geen onverwachte verrassingen tegenkomt. Heb je nog meer vragen over kosten die je kunt verwachten of welke opties er voor jou zijn? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies.